Dziecko LIFESTYLE

Bakalland edukuje kulinarnie najmłodszych

Bakalland edukuje kulinarnie najmłodszych
Dobrze zaplanowany jadłospis jest jednym z warunków prawidłowego rozwoju

Data publikacji: 2016-03-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Bakalland edukuje kulinarnie najmłodszych
Kategoria: Dziecko, LIFESTYLE

Dobrze zaplanowany jadłospis jest jednym z warunków prawidłowego rozwoju dzieci.

Bakalland edukuje kulinarnie najmłodszych Dziecko, LIFESTYLE - Dobrze zaplanowany jadłospis jest jednym z warunków prawidłowego rozwoju dzieci.

Dobrze zaplanowany jadłospis jest jednym z warunków prawidłowego rozwoju dzieci. Szybkie tempo życia i nawyki żywieniowe rodziców, niestety bardzo często nie idą w parze z dbaniem o dobre pełnowartościowe i zdrowe posiłki najmłodszych. Musimy pamiętać, że to, co jemy często wpływa na wybory naszego dziecka. Dbając o edukację dzieci w temacie żywienia, możemy pomóc im wybierać dobrze!

Jak komponować dietę małego ucznia, by wystarczyło mu energii na cały dzień?

Dziecko w wieku wczesnoszkolnym powinno zjadać w ciągu dnia 5 posiłków. Dzieci powinny spożywać taką ilość kalorii, która zaspokoi ich potrzeby związane z aktywnością fizyczną, umysłową i przede wszystkim przyczyni się do ich prawidłowego rozwoju, czyli między 1800 a 2750 kcal w zależności od płci i poziomu aktywności fizycznej[1]. Niestety wczesne godziny rozpoczynania lekcji, duża liczba zajęć pozaszkolnych, długi czas przebywania w ciągu dnia poza domem, powodują, że nie zawsze istnieje możliwość zapewnienia odpowiedniej liczby posiłków. Dlatego tak ważne jest skomponowanie odpowiedniego drugiego śniadania i zestawu zdrowych przekąsek w ciągu dnia, które dziecko zabierze ze sobą do szkoły, po to aby dostarczyć organizmowi optymalnej dawki witamin, minerałów i energii.

Jak edukować najmłodszych?

Edukacja dzieci w momencie kiedy, kształtują się nawyki żywieniowe jest bardzo ważna. Jeśli w żywieniu pojawiają się błędy, dziecko będzie je utrwalać i powielać. Jest to jeden z kluczowych argumentów, który skłonił markę Bakalland do zaangażowania w temacie. Akcja edukacyjna dotyczącą żywienia wystartowała wraz z pierwszym dzwonkiem w szkołach podstawowych w całej Polsce.

Jednocześnie prowadzone przez Bakalland działania edukacyjne, wpisały się w wprowadzone na początku roku szkolnego zmiany w ustawie o sklepikach szkolnych. Zgodnie z nowymi rozporządzeniami w ich ofercie powinny znaleźć się bakalie m.in.: daktyle, migdały, orzechy ( nerkowca, włoskie i laskowe) czy pestki dyni lub słonecznika, stanowiące alternatywę dla niezdrowych przekąsek.

A to już wiesz?  Monika Mazur: Chciałabym wiosną wrócić do pracy. Boję się o mojego maluszka, rodziców i dziadków

W ramach współpracy ze szkołami, marka Bakalland przygotowała program edukacyjny, promujący pozytywne nawyki żywieniowe wśród uczniów. Projekt obejmował opracowanie atrakcyjnych bakaliowych map, z których dzieci mogą czerpać wiedzę na temat pochodzenia orzechów i owoców, a także odkryć ciekawostki na ich temat. Elementem kampanii edukacyjnej był także konkurs plastyczny, pt. „Twoja magiczna bakaliowa kraina” przeznaczony dla uczniów klas IV-VI szkół podstawowych. Nagrodą w konkursie były warsztaty kulinarne z ambasadorką marki Katarzyną Bujakiewicz i kucharzem Andrzejem Planem, które wygrali uczniowie z Olsztyna.

Edukacja poprzez doświadczenie

Podczas warsztatów, uczestnicy mieli okazję odbyć z Katarzyną Bujakiewicz filmową podróż po plantacjach, zapoznać się z walorami zdrowotnymi bakalii oraz zrozumieć, jak ważne są one w codziennej diecie.

Dodatkowym walorem edukacyjnym spotkania były warsztaty kulinarne, podczas których dzieci, pod okiem Andrzeja Polana, samodzielnie przygotowały pożywne posiłki: koktajl, sałatki i kanapki wzbogacone bakaliami.

„Dzieci kochają zabawę, kreatywne wyzwania i ciekawe historie. A kiedy mogą w praktyce wykorzystać zdobytą wiedzę możemy być pewni, że zapamiętają ją na długo. Warsztaty przygotowane dla klasy nagrodzonej w konkursie plastycznym marki Bakalland, były okazją by przybliżyć dzieciom świat bakalii. Zaciekawiła je moja opowieść o plantacjach żurawiny, moreli, migdałów, śliwek czy winogron, z których powstają najsłodsze rodzynki. Natomiast gotując z Andrzejem Polanem mogły nauczyć się, jak przygotować pyszne i pożywne potrawy z bakaliami. To był dla wszystkich dzień pełen wrażeń i zdobywania wiedzy w najprzyjemniejszy sposób” – powiedziała Katarzyna Bujakiewicz.

Zima z bakaliami

Zima to moment, w którym warto zwrócić szczególną uwagę na zdrowe nawyki żywieniowe dzieci. Pamiętajmy o ciepłym śniadaniu przed wyjściem z domu – świetnie sprawdzi się owsianka lub chrupiące musli z linii Bakalland BA! Dzieciom na pewno zasmakują smaki 5 owoców leśnych lub 5 bakalii. Wybierając się na zimowe wyjazdy na narty, długie spacery czy wyjścia na sanki nie zapomnijmy zapewnić najmłodszym odpowiednich składników odżywczych w postaci pełnowartościowych przekąsek np. słodkich rodzynek.

A to już wiesz?  https://www.facebook.com/events/160429921327567/

 

[1] IŻŻ, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, 2012

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Bakalland edukuje kulinarnie najmłodszych Dziecko, LIFESTYLE - Dobrze zaplanowany jadłospis jest jednym z warunków prawidłowego rozwoju dzieci.
Hashtagi: #Dziecko #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy