Skip to content
środa, 17 września, 2025
Latest:
  • Komfort intymny kobiet – bolesne blizny, uciążliwe zrosty, rozstępy i dyskomfort okolic intymnych, to nie konieczność! Na czym polega regeneracja okolic intymnych po ciąży i porodzie?
  • Zdrowa ciąża – wyzwanie czy już trend?
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!

Porody

Aktualności i wiadomości prasowe: Ciąża i Poród – objawy ciąży, badania ciąży

  • porody.pl
  • Aktualności
  • Ciąża i poród
  • Dzieci
  • Dziecko
  • Dieta
  • Planowanie
  • Zdrowie
  • Żywienie
Dzień Ziemi

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 4 lata temu: 21 kwietnia 202123 kwietnia 2021 porody.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.porody.pl/uk/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia – Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką – wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

„Po pierwsze – powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie – dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym – przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy – zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ” – mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: „Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze – to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce – ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna”.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.porody.pl/uk/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej

#dzień ziemi you tube #dzień ziemi co to za święto #dzień ziemi inscenizacja dla przedszkolaków #fakty 22 kwietnia #22 kwietnia imieniny kto ma #dzień ziemi genially
  • ← Accor z nową dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju
  • „Nawilżanie jest seksi” Naturalne sprawy, o które kobiety same mogą zadbać →
Ciekawe artykuły

Za dwoje czy dla dwojga, czyli jak się odżywiać będąc w ciąży

Informacja prasowa Warszawa, 27 listopada 2017 r. W okresie ciąży organizm kobiety wystawiony jest na wielką próbę. Dlatego w tym czasie należy zwracać szczególną uwagę […]

Aromatyczne domowe krążki żurawinowo – bananowe.

Aromatyczne domowe krążki żurawinowo – bananowe.
Aromatyczne krążki żurawinowo – bananowe. Zdrowe słodkości i dużo radości dla małych oraz dużych łakomczuchów Domowe krążki żurawinowo-bananowe – proste w przygotowaniu, pyszne, z naturalnych […]

Relacja z premiery filmu „Szkoła uwodzenia Czesława M.”

Informacja prasowa Zduńska Wola, 21 października 2016 Gatta i Czesław Mozil uwiodą kobiety tej jesieni – relacja z premiery filmu „Szkoła uwodzenia Czesława M.” 20 […]

Sport pokierował moją filozofią pracy – o biznesie opartym na pasji Adam Adamski, kulturysta i założyciel cateringu Fit Malina.

Sport pokierował moją filozofią pracy – o biznesie opartym na pasji Adam Adamski, kulturysta i założyciel cateringu Fit Malina.
Sport pokierował moją filozofią pracy – o biznesie opartym na pasji Adam Adamski, kulturysta i założyciel cateringu Fit Malina. Mistrz Polski w kulturystyce, przedsiębiorca i […]

Kiedy należy rozważyć rehabilitację neurologiczną dziecka? Poradnik dla rodziców

Kiedy należy rozważyć rehabilitację neurologiczną dziecka? Poradnik dla rodziców
Warszawa, 29 czerwca 2017 Kiedy należy rozważyć rehabilitację neurologiczną dziecka? Poradnik dla rodziców Trudności z zasypianiem, nadmierne lub obniżone napięcie mięśniowe, drżenia kończyn, czy też […]

Ciąża i poród w dobie koronawirusa?

Ciąża i poród w dobie koronawirusa?
Przygotowania do porodu to czas pełen wielkich emocji i wyzwań. Ale co zrobić, kiedy na drodze staje coś tak niespodziewanego jak epidemia i wszystkie związane z nią ograniczenia? Bezpłatnie i bez wychodzenia z domu pozwala odby

Błonnik – jak zwiększyć jego zawartość w codziennej diecie?

Błonnik – jak zwiększyć jego zawartość w codziennej diecie?
Informacja prasowa Grajewo, 7 sierpnia 2020 Błonnik – jak zwiększyć jego zawartość w codziennej diecie? Wciąż niedoceniany, a tak bardzo potrzebny do zachowania zdrowia – […]

Ekologiczna kaszka z bananami dla niemowląt od 6. miesiąca życia

Ekologiczna kaszka z bananami dla niemowląt od 6. miesiąca życia
INFORMACJA PRASOWA MARKA: HOLLE ASORTYMENT: Ekologiczna kaszka z bananami dla niemowląt od 6. miesiąca życia – 250 g; HOLLE przedstawia Ekologiczną kaszkę z bananami dla […]

Jak biegać zdrowo i bezpiecznie przez cały rok?

Jak biegać zdrowo i bezpiecznie przez cały rok? Wszechobecny kult zdrowego stylu życia i młodości sprawiają, że coraz częściej decydujemy się na uprawianie sportu. Jedną […]

Codzienny-niecodzienny – dlaczego burak ma swoje święto?

Codzienny-niecodzienny – dlaczego burak ma swoje święto?
burak
Wrzesień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« Lis    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
zaswiadczenie o karminie piersia, gry ciąża, piórko biedronka, biedronka ma małżenstwo z czarnym kotem, rehabilitacja w czasap pandemi, porody w agryce, sniadanie dla 11 miesięcznego niemowlaka, o depresji dla dzieci
zaswiadczenie o karminie piersia, sniadanie dla 11 miesięcznego niemowlaka, biedronka ma małżenstwo z czarnym kotem, porody w agryce, gry ciąża, rehabilitacja w czasap pandemi, piórko biedronka, o depresji dla dzieci
Tagi
BIZNESciążaCOVID-19DzieckoFinanseFirmaGospodarkaGwiazdyHandelINNOWACJEIT i technologieKoronawirusLIFESTYLENieruchomościpandemiapandemia koronawirusaProblemy społeczneTransportUrodazdrowie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.