Skip to content
piątek, 24 października, 2025
Latest:
  • Komfort intymny kobiet – bolesne blizny, uciążliwe zrosty, rozstępy i dyskomfort okolic intymnych, to nie konieczność! Na czym polega regeneracja okolic intymnych po ciąży i porodzie?
  • Zdrowa ciąża – wyzwanie czy już trend?
  • Jak jeść lżej, a nadal smacznie? Lato w kuchni
  • 5 pytań o nabiał, które zawsze chciałeś zadać
  • Jak wspierać karmiące mamy? Oto jest pytanie!

Porody

Aktualności i wiadomości prasowe: Ciąża i Poród – objawy ciąży, badania ciąży

  • porody.pl
  • Aktualności
  • Ciąża i poród
  • Dzieci
  • Dziecko
  • Dieta
  • Planowanie
  • Zdrowie
  • Żywienie
Dzień Ziemi

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 5 lat temu: 21 kwietnia 202123 kwietnia 2021 porody.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.porody.pl/uk/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia – Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką – wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

„Po pierwsze – powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie – dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym – przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy – zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ” – mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: „Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze – to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce – ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna”.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.porody.pl/uk/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej

#dzień ziemi argumenty #22 kwietnia niebo #dzień ziemi i ochrona środowiska #22 kwietnia 2021 #jak narysować plakat dzień ziemi #22 kwietnia urodziny
  • ← Accor z nową dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju
  • „Nawilżanie jest seksi” Naturalne sprawy, o które kobiety same mogą zadbać →
Ciekawe artykuły

Menopauza – najczęstsze objawy i sposoby radzenia sobie z nimi

Menopauza – najczęstsze objawy i sposoby radzenia sobie z nimi
13.07.2020 Menopauza – najczęstsze objawy i sposoby radzenia sobie z nimi Menopauza to naturalny etap w życiu kobiety. W tym czasie pojawiają się jednak dolegliwości, […]

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko – czym się właściwie różnią?

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko – czym się właściwie różnią?
Informacja prasowa Grajewo, 21 października 2020 Kefir, maślanka, zsiadłe mleko – czym się właściwie różnią? Mleczne produkty fermentowane działają zbawiennie na nasze zdrowie, a przy […]

Napoje pochodzenia roślinnego w diecie wegetariańskiej i bezmlecznej

Napoje pochodzenia roślinnego w diecie wegetariańskiej i bezmlecznej
Informacja prasowa Warszawa, 16 września 2019 Napoje pochodzenia roślinnego w diecie wegetariańskiej i bezmlecznej Napoje roślinne, zwane również „mlekami roślinnymi” są bardzo popularne zarówno wśród […]

Produkty bez laktozy – alternatywa dla osób z nietolerancją

Produkty bez laktozy – alternatywa dla osób z nietolerancją
Informacja prasowa Grajewo, 27 października 2020 Produkty bez laktozy – alternatywa dla osób z nietolerancją Nietolerancja laktozy to coraz powszechniejsze schorzenie. Szacuje się, że może […]

Ta rozgrzewająca zupa skradnie Ci serce, czyli… o aromatycznym kapuśniaku słów kilka

Informacja prasowa Nowy Sącz, 25 września 2019 r. Ta rozgrzewająca zupa skradnie Ci serce, czyli… o aromatycznym kapuśniaku słów kilka Deszcz za oknem, opadające liście […]

Relacja z premiery filmu „Szkoła uwodzenia Czesława M.”

Informacja prasowa Zduńska Wola, 21 października 2016 Gatta i Czesław Mozil uwiodą kobiety tej jesieni – relacja z premiery filmu „Szkoła uwodzenia Czesława M.” 20 […]

1 marca Światowym Dniem Walki z Otyłością

1 marca Światowym Dniem Walki z Otyłością
Warszawa, 28 lutego 2020 r. Informacja prasowa 1 marca Światowym Dniem Walki z Otyłością Dzień walki z otyłością Rosnącym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia jest coraz […]

5 sposobów na radzenie sobie ze stresem

Informacja prasowa Poznań, 20 lutego 2018 r. Zbyt wiele obowiązków każdego dnia, szybkie tempo życia oraz brak czasu na własne pasje czy zwykły relaks – […]

Jak zachować płodność walcząc z mięśniakami macicy? – historia Pani Natalii

Do tej pory, nie miałam poważniejszych problemów ginekologicznych. Natomiast widziałam, jak osoby w moim otoczeniu borykały się z różnymi „kobiecymi” dolegliwościami. O wielu z nich […]

Jakie wady wrodzone można rozpoznać za pomocą amniopunkcji?

Wady rozwojowe które lekarz może rozpoznać, obejmują: anomalie chromosomowe, zwłaszcza zespół Downa wady układu kostnego, jak wrodzona łamliwość kości zakażenia płodu jak opryszczka lub różyczka […]
Październik 2025
P W Ś C P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
« Lis    
Strony
  • Archiwum
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Nasze strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Współpraca
porody w agryce, zaswiadczenie o karminie piersia, gry ciąża, piórko biedronka, rehabilitacja w czasap pandemi, biedronka ma małżenstwo z czarnym kotem, o depresji dla dzieci, sniadanie dla 11 miesięcznego niemowlaka
zaswiadczenie o karminie piersia, sniadanie dla 11 miesięcznego niemowlaka, biedronka ma małżenstwo z czarnym kotem, porody w agryce, gry ciąża, rehabilitacja w czasap pandemi, piórko biedronka, o depresji dla dzieci
Tagi
BIZNESciążaCOVID-19DzieckoFinanseFirmaGospodarkaGwiazdyHandelINNOWACJEIT i technologieKoronawirusLIFESTYLENieruchomościpandemiapandemia koronawirusaProblemy społeczneTransportUrodazdrowie
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.