Choroby Choroby nerek Dieta

Dieta przy chorobach nerek. Lista wskazanych zakupów dla chorych na nerki. Co włożyć do sklepowego koszyka, a jakich produktów unikać przy niewydolnych nerkach?

Dieta przy chorobach nerek. Lista wskazanych zakupów dla chorych na nerki. Co włożyć do sklepowego koszyka, a jakich produktów unikać przy niewydolnych nerkach?
Warszawa, 19 sierpnia 2021 r. Lista wskazanych zakupów dla chorych na nerki. Co włożyć do sklepowego koszyka, a jakich produktów unikać przy niewydolnych nerkach? Dużym

Warszawa, 19 sierpnia 2021 r.

Lista wskazanych zakupów dla chorych na nerki. Co włożyć do sklepowego koszyka, a jakich produktów unikać przy niewydolnych nerkach?

Dużym wyzwaniem dla osób zmagających się z niewydolnością nerek w Polsce jest utrzymanie prawidłowej diety w chorobie. Pacjenci powinni zredukować ilość spożywanego dziennie białka i ograniczyć ilość soli, by chronić nerki przed nadmiernym wytwarzaniem mocznika i kreatyniny. By zminimalizować ryzyko niewydolności nerek powinniśmy wprowadzić zmiany na liście naszych zakupów – mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk. Przedstawiamy listę produktów, o których pacjenci powinni pamiętać w czasie zakupów w markecie.

Szacuje się, że w Polsce na różne stadia tej choroby mogą cierpieć ponad 4 miliony ludzi. Z czego 90% nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Choroba rozwija się po cichu nawet przez 20-30 lat. Organizm w tym czasie przyzwyczaja się do zmian, które niestety w pewnym momencie dają o sobie znać. Każdego roku na przewlekłą chorobę nerek w Polsce umiera 80 tysięcy Polaków. Tymczasem o nieprawidłowościach naszych nerek wskazuje już proste badanie krwi i moczu.

Kiedy widzimy pierwsze objawy, warto podjąć kroki zaradcze, by nie doprowadzić do rozwoju niewydolności. Niestety na późniejszym etapie samodzielne próby modyfikacji naszej codziennej diety są bardzo trudne. Kiedy choroba się pogłębia, to lekarz powinien sprawdzić stan pacjenta, a dieta powinna zostać ułożona z dietetykiem na podstawie badań, pokazujących stan organizmu i maksymalną liczbę gram białka możliwą do przyswojenia.

Pacjenci powinni zredukować ilość spożywanego dziennie białka do maksimum 0,8 g na kilogram masy ciała i ograniczyć ilość soli. Celem takich restrykcji jest ochrona nerek przed nadmiernym wytwarzaniem mocznika i kreatyniny. Niewydolność nerek prowadzi do gromadzenia się tych toksycznych związków w organizmie.

By zminimalizować ryzyko rozwoju niewydolności nerek wystarczy pamiętać o produktach wskazanych i niewskazanych. Co powinno znaleźć się na takiej liście?

A to już wiesz?  27 czerwca - Światowy Dzień Walki z Cukrzycą

“Na niepokojące oznaki o pracy naszych nerek powinniśmy zareagować odpowiednimi krokami, np. delikatnymi zmianami na liście naszych zakupów. Nie stresujmy się tą dietą. Bilansowanie diety dla osób z chorobą nerek nie jest trudne i nie powinno być stresujące. Dbanie o siebie jest bardzo przyjemne i w ten sposób powinniśmy się motywować. Zakupy warto wcześniej planować, dobra organizacja jest dobra dla naszego zdrowia i portfela”, mówi dr Hanna Stolińska, dietetyk.

Przykład koszyka sklepowego dla osób chcących zminimalizować ryzyko niewydolności nerek
Pieczywo pełnoziarniste. Zalecane są produkty zbożowe w każdej postaci, trzeba jednak przestrzegać się przed pieczywem solonym. Najlepiej pszenne, niskosodowe i niskobiałkowe.

Warzywa – szczególnie te zielone. Szczególnym sprzymierzeńcem jest ogórek zielony, który wspiera pracę nerek i działa odtruwająco. Wspomaga rozkładanie się odpadków i toksyn nagromadzonych się w organizmie. Ułatwia detoks nerek. Jednak trzeba trzymać się z dala od ogórków kiszonych.
Owoce – zwłaszcza te fioletowe o silnym działaniu przeciwzapalnym jak jagody, cytrusy, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona, wiśnie, melon, śliwki.

Także w postaci dżemów i marmolad.
Mąka orkiszowa, żytnia, graham. Do domowego wypieku bułeczek, placków czy chleba.
Mięso dobrej jakości. Cielęcina, wołowina, mięso z królika, kurczaka czy z indyka w odpowiedniej ilości, by nie przekroczyć zalecanej ilości białka na dzień. Wędliny powinniśmy przygotowywać w domu bez dodatku soli.

Ryby szczególnie w filetach, zwłaszcza morskie jak łosoś, makrela, tuńczyk czy halibut. Należy unikać ryb wędzonych lub puszkowanych – zawierają zbyt dużo soli i fosforu.

Suche nasiona roślin strączkowych. Czyli fasola, groch, ciecierzyca i bób. Unikajmy tych z puszek czy ze słoików. Ponieważ zawierają w swoim składzie bardzo dużo soli (jako naturalnego konserwantu).

Dobrej jakości oleje roślinne. Najlepiej olej rzepakowy do używania na ciepło do pieczenia oraz olej lniany do stosowania na zimno, do sałatek. To doskonałe źródło przeciwzapalne kwasów omega-3. Także oliwa z oliwek.
Woda. Woda jest niezbędna do prawidłowej pracy nerek. Już niewielkie odwodnienie ma na nas zły wpływ, np. może powodować bóle głowy.
Masło, bo jest łatwostrawnym tłuszczem, o ile jest dodawane na surowo do gotowych potraw. Przeciwskazane jest spożywanie smalcu, słoniny czy korzystanie z tłuszczu z boczku wędzonego.

A to już wiesz?  Przez żołądek do szczęścia – 90% szczęścia powstaje… w brzuchu!

Zobacz

Przyprawy, które wspomagają prawidłową pracę nerek. Sok z cytryny, pietruszka, zielony koperek, majeranek, rzeżucha, kminek, melisa. Mają one działanie moczopędne i właśnie w taki sposób pomagają pozbyć się różnego rodzaju toksyn z organizmu.

Orzechy i nasiona. Orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopne są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.

Stosuj zamienniki mleka krowiego, jaj, żelatyny i serów
“Za dużą ilość białka w naszej diecie odpowiadają mleko krowie, jaja, żelatyna i sery. Chcąc ograniczyć rozwój niewydolności nerek polecam stosowanie prostych zamienników. Zamiast 2 jajek, możemy wykorzystać w deserach i ciastach rozgniecionego banana, który doskonale zagęszcza i nadaje słodkawy, bananowy smak. 1 jajko świetnie zastępuje także masa z 2 łyżek zmielonych nasion siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami wody. Masy z siemienia lnianego używam do zlepiania kotletów i wyrobów piekarniczych. Mleko krowie z powodzeniem możemy zastąpić mlekiem sojowym. Żelatyna to produkt najbardziej bogaty w białko spośród produktów spożywczych. Przy produkcji domowych przetworów możemy zastąpić ją pektyną, środkiem żelującym pochodzenia roślinnego dostępnym w każdym dużym super markecie”, dodaje Stolińska.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy