Przepisy

Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light

Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light
Informacja prasowa Poznań, 21 września 2016 Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light Krem z dyni, pikantne leczo, faszerowana mięsem papryka – to z

Informacja prasowa
Poznań, 21 września 2016
Eat fit, czyli jesienna kuchnia w wersji light
Krem z dyni, pikantne leczo, faszerowana mięsem papryka – to z tymi potrawami najczęściej kojarzy nam się złota polska jesień. Ale jak cieszyć się pysznymi, sezonowymi smakołykami, gdy wciąż myślimy o naszych sylwetkach? Wystarczy, że tłuste i ciężkostrawne dania zastąpimy ich odpowiednikami w wersji „light” – możemy być pewni, że one nie zostawią nam przykrej pamiątki w postaci dodatkowych centymetrów w pasie.

Rewolucja na talerzu
Jesienne potrawy kuszą wyjątkowym smakiem i cudownym aromatem, są jednak dość ciężkie i tłuste, co sprawia, że wielu z nas rezygnuje z ich przyrządzania.

Co zrobić, by posiłki były smaczne
i jednocześnie mniej kaloryczne? Okazuje się, że tradycyjnym, charakterystycznym dla tej pory roku daniom, można nadać nieco lekkości, a nawet po kilku zmianach w przepisach, nadal będą smakować wyśmienicie i skutecznie zaspokoją nasz głód. Krem z dyni w wersji „light”, odchudzone leczo
z kurczakiem i pomidorami, czy lekkie sałatki na bazie sezonowych warzyw – to tylko niektóre
z propozycji jesiennego „fit” menu.

Przykładowe przepisy
Okres późnego lata i jesieni bogaty jest w świeże produkty, na bazie których możemy przygotować mnóstwo pysznych potraw. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania w wersji „light”
z wykorzystaniem sezonowych warzyw – nie tylko dla amatorów diet.

Leczo z kurczakiem
Składniki:
• 3 papryki jalapeno, np. marki Kuhne
• 1 puszka pomidorów
• podwójna pierś z kurczaka
• 4 czerwone papryki
• 4 żółte papryki
• 1 czerwona cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 1 cukinia
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cukinię i paprykę kroimy w niewielkie paski, a cebulę w piórka, po czym szklimy ją na małym ogniu. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa, zeszkloną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kurczaka. Leczo doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny. Następnie podajemy z ciemnym pieczywem.

A to już wiesz?  3 letnie przepisy na weekend z przyjaciółmi. Zadbaj o niezbędne akcesoria!

Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Składniki:
• kilka kropel octu mirabelkowego, np. marki Kuhne
• 3 buraki
• 4 duże marchwie
• 1 czerwona cebula
• 1 łyżeczka miodu
• 2 łyżki śmietanki 30%
• 350 ml wody
• 1 łyżka oleju
• przyprawy: pieprz, sól, cynamon

Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy, a marchewkę i buraczki kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa smażymy na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotujemy przez około pół godziny. Całość miksujemy na krem i skrapiamy octem mirabelkowym, np. marki Kuhne. Doprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietanką.

Smacznego!
Więcej informacji o Kuhne
Firma Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

A to już wiesz?  Mój wigilijny debiut - garść prostych wigilijnych przepisów

Więcej informacji o LEVANT:
LEVANT – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy