Aktualności

Pączek na diecie – tłustoczwartkowe propozycje w lżejszej odsłonie

Informacja prasowa Vorwerk Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k. Pączek na diecie – tłustoczwartkowe propozycje w lżejszej odsłonie Żadnemu łasuchowi ta data nie umknie

Informacja prasowa
Vorwerk Polska spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.

Pączek na diecie
– tłustoczwartkowe propozycje w lżejszej odsłonie

Żadnemu łasuchowi ta data nie umknie w kalendarzu. Tłusty czwartek już 11 lutego! Każdy wie, że aby szczęściło się przez cały rok, tego dnia przynajmniej jeden pączek musi być zjedzony. Jak nie zrezygnować z tradycji i jednocześnie wytrwać w postanowieniu, że w 2021 roku dbamy o sobie i swoją dietę? Wybierzmy lżejszą opcję albo tradycyjny pączek zamieńmy na inną słodycz.

Nieco odchudzony, ale wciąż pączek
Jest kilka sposobów na „odchudzenie” tradycyjnych pączków. Po pierwsze, zamiast z samego rana ustawiać się w długim ogonku do pobliskiej cukierni, poświęćmy jeden wieczór i przygotujmy pączki w domu! Będziemy mieć wówczas pewność, że nie ma w nich żadnych polepszaczy smaku i zbędnych dodatków, jak w przypadku niektórych kupnych słodkości. Po drugie, pamiętając, że wysoka kaloryczność złocistych słodkości wynika głównie ze smażenia ich w głębokim tłuszczu, postawmy na coraz popularniejsze pączki pieczone! Dla „pączkowych tradycjonalistów” mamy inne propozycje. Znacie ten żywieniowy trik, zgodnie z którym ta sama porcja jedzona na mniejszym talerzu wyda nam się większa niż taka sama na ogromnym talerzu? Z pączkiem może być tak samo! Postawmy na pączki w wersji mini – do wyboru mamy np. mini pączki na serku homogenizowanym albo wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczową, których jedna sztuka to zaledwie (w porównaniu z pączkiem tradycyjnym) 150 kcal! Dla tych, którzy w Tłusty Czwartek stawiają na amerykański klimat i słynne donuty z dziurką, mamy z kolei propozycję odchudzenia pączka przy użyciu mąki gryczanej. Każdą z opcji odchudzenia pączka zrealizujecie krok po kroku z przepisami na pączki dostępnymi na Cookidoo® – platformie z przepisami j na urządzeniu urządzenie Thermomix®.

Z odsieczą przychodzi placek
Czy wiecie, że w Wielkiej Brytanii, we wtorek poprzedzający Środę Popielcową odbywają się tzw. Pancake Races, czyli biegi, podczas których uczestnicy mają przed sobą patelnię z naleśnikami? Nie sugerujemy, aby w ramach uczczenia Tłustego Czwartku biegać po okolicy ze stosem placków, ale tłustoczwartkowe śniadanie z pankejkami w roli głównej będzie świetnym planem na ten wyjątkowy poranek. Placki to świetna propozycja na coś słodkiego, ale fit. Bo tradycyjne pankejki naprawdę nietrudno odchudzić! Wystarczy, że wybierzemy alternatywę dla tradycyjnej mąki pszennej, cukier zastąpimy bananem albo ksylitolem, a placki usmażymy bez tłuszczu. Nasze propozycje to placki na mące ryżowej lub jaglanej – do jednych i drugich świetnie pasuje mus jabłkowy. Ciekawą opcją są też placki z ziarnami amarantusa z dodatkiem banana albo placki gryczane i to w opcji idealnej dla osób na diecie bez laktozy.

Przepisy na te i inne fit słodkości, idealne, by bez wyrzutów sumienia świętować Tłusty Czwartek, znajdziecie w nowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Lekkie kolacje. Dania do 400 kcal”, dostępnej na platformie Cookidoo®.

Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy
(TM5)

SKŁADNIKI

Posypka
1 pomarańcza, ekologiczna
120 g wiórków kokosowych

Mini pączki
100-130 g syropu z agawy (patrz wariant)
50 g cukru trzcinowego
150 g mleka kokosowego
50 g oleju rzepakowego, plus dodatkowa ilość do głębokiego smażenia
10 g likieru kokosowego, np. Malibu® (opcjonalnie)
280 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej rzepakowy, do głębokiego smażenia

Przygotowanie

Posypka
1. Z pomarańczy obrać skórkę, bez białych błonek. Skórkę pokroić na 1-2 cm kawałki, odstawić. Z ½ pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę obraną z pomarańczy, dodać wiórki kokosowe, zmielić 15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

Mini pączki
3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej syrop z agawy, odstawić.

4. Do naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 15 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5. Dodać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, mleko kokosowe, olej i malibu, wymieszać 10 s/obr. 3.

6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 20 s/obr. 5. Przełożyć do miski, następnie nabierać porcje powstałego ciasta i formować z nich kulki (Ø 2-2,5 cm).

7. Na kuchence w dużym garnku rozgrzać olej. Mini pączki smażyć z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe (patrz wskazówka). Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Odsączone pączki obtoczyć w odważonym wcześniej syropie z agawy, a następnie w przygotowanej wcześniej posypce.

8. Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

Posypka
1. Z pomarańczy obrać skórkę, bez białych błonek. Skórkę pokroić na 1-2 cm kawałki, odstawić. Z ½ pomarańczy wycisnąć sok, odstawić.

2. Skórkę obraną z pomarańczy zmiksować z wiórkami kokosowymi. Odstawić w miseczce.

Mini pączki
3. Cukier zmielić na cukier puder, przełożyć do miski.
4. Dodać wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy, mleko kokosowe, olej i malibu, zmiksować.

5. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować. Przełożyć do miski, następnie nabierać porcje powstałego ciasta i formować z nich kulki (Ø 2-2,5 cm).

6. Na kuchence w dużym garnku rozgrzać olej. Mini pączki smażyć z każdej strony do momentu, aż będą złotobrązowe (patrz wskazówka). Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik. Odsączone pączki obtoczyć w odważonym wcześniej syropie z agawy, a następnie w przygotowanej wcześniej posypce.

7. Wegańskie mini pączki kokosowe ze skórką pomarańczy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

WSKAZÓWKA
• W razie potrzeby w punkcie 6. przed formowaniem pączków oprószyć dłonie mąką.
• Olej do smażenia powinien być wlany do dużego garnka, co najmniej do 5 cm wysokości. Aby sprawdzić, czy olej jest dostatecznie rozgrzany, należy upuścić na niego małą porcję ciasta – jeśli wypłynie na powierzchnię i zaczynie się smażyć, olej ma dostateczną temperaturę.
• Smażąc mini pączki w punkcie 7. nie należy kłaść zbyt wielu sztuk na jedną partię do smażenia, aby nie obniżyć zbyt gwałtowanie temperatury oleju. Pączki powinny swobodnie pływać zanurzone w gorącym oleju.
• Mini pączków nie należy smażyć na zbyt dużej mocy palnika, ponieważ zewnętrzna warstwa ciasta szybko się zrumieni, a środek pozostanie surowy.

Placki ryżowe z musem jabłkowym
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI
2 jajka
400 g mleka kokosowego
270-300 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
¼ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
80 g ksylitolu
500 g jabłek, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
olej kokosowy, ilość do smażenia

Przygotowanie

1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać bez założonej miarki 1 min 30 s/obr. 3.5. Zdjąć motylek. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu, zmiksować 30 s/obr. 4. Masę przełożyć do miski, stopniowo dodawać do niej masę z białek, delikatnie wymieszać kopystką, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć jabłka, dodać sok z cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 1.

5. Dodać pozostałe 30 g ksylitolu i ½ łyżeczki cynamonu, zmiksować 30 s/obr. 6. Przełożyć do miski, odstawić.

6. Na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 6-7 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

7. Placki ryżowe podawać na ciepło z musem jabłkowym.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, żółtka przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Białka ubijać.

3. W oddzielnej misce zmiksować żółtka, mleko kokosowe, mąkę, proszek do pieczenia, ½ łyżeczki cynamonu, imbir i 50 g ksylitolu, Stopniowo dodawać do masy z żółtkami masę z białek, delikatnie wymieszać, odstawić.

4. Jabłka uprażyć w garnku z sokiem z cytryny.
5. Dodać pozostałe 30 g ksylitolu i ½ łyżeczki cynamonu, i zmiksować do uzyskania konsystencji musu
6. Na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać na patelnię porcje placków (Ø 6-7 cm), smażyć z każdej strony 1-2 min. Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

7. Placki ryżowe podawać na ciepło z musem jabłkowym.

Nocna owsianka migdałowo-marchewkowa
(TM6, TM5)

Przygotowanie

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć migdały, rozdrobnić 5-7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Rozdrobnioną marchewkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

3. Dodać 40 g rozdrobnionych migdałów, płatki owsiane, mus jabłkowy, napój migdałowy, syrop klonowy, siemię lniane i cynamon, wymieszać 8 s/ /obr. 3. Przełożyć do 4 słoiczków lub miseczek. Przykryć np. folią spożywczą, odstawić do lodówki na całą noc. Umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać cukier waniliowy, zmiksować 20 s/obr. 5. Przelać na wierzch odstawionej owsianki. Nocną owsiankę migdałowo-marchewkową podawać udekorowaną świeżymi borówkami i pozostałymi rozdrobnionymi migdałami.

WSKAZÓWKA
• Przepis „Cukier waniliowy” znajduje się na platformie Cookidoo®.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

1. Migdały zmielić i przełożyć do innego naczynia.

2. Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach.

3. Dodać 40 g rozdrobnionych migdałów, płatki owsiane, mus jabłkowy, napój migdałowy, syrop klonowy, siemię lniane i cynamon i wymieszać wszystkie składniki. Powstałą masę przełożyć do 4 słoiczków lub miseczek. Przykryć np. folią spożywczą, odstawić do lodówki na całą noc.

4. Borówki połączyć z cukrem waniliowym i zmiksować. Przelać na wierzch odstawionej owsianki. Nocną owsiankę migdałowo-marchewkową podawać udekorowaną świeżymi borówkami i pozostałymi rozdrobnionymi migdałami.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy