Dziecko LIFESTYLE

Ten składnik mleka kobiecego to prawdziwy skarb

Ten składnik mleka kobiecego to prawdziwy skarb
Mimo że stanowią trzeci co do ilości składnik pokarmu matki, mają nieoceniony wpływ na rozwój niemowlęcia, a odkryto je już wiele lat temu – wiele z nas wciąż o nich nie

Data publikacji: 2018-06-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ten składnik mleka kobiecego to prawdziwy skarb
Kategoria: Dziecko, LIFESTYLE

Mimo że stanowią trzeci co do ilości składnik pokarmu matki, mają nieoceniony wpływ na rozwój niemowlęcia, a odkryto je już wiele lat temu – wiele z nas wciąż o nich nie słyszało.

Ten składnik mleka kobiecego to prawdziwy skarb Dziecko, LIFESTYLE - Mimo że stanowią trzeci co do ilości składnik pokarmu matki, mają nieoceniony wpływ na rozwój niemowlęcia, a odkryto je już wiele lat temu – wiele z nas wciąż o nich nie słyszało.

W mleku produkowanym przez inne gatunki wykryto zaledwie jego śladowe ilości!

Mimo że stanowią trzeci co do ilości składnik pokarmu matki, mają nieoceniony wpływ na rozwój niemowlęcia, a odkryto je już wiele lat temu – wiele z nas wciąż o nich nie słyszało. Mowa o oligosacharydach – wyjątkowo złożonych związkach znajdujących się w mleku mamy, które wspierają m.in. rozwój i funkcjonowanie układu odpornościowego niemowlęcia. Dowiedz się, czym są oligosacharydy i jak ich odkrycie wpływa na tworzenie nowych rozwiązań w żywieniu najmłodszych.

Pokarm kobiecy to bogactwo różnorodnych składników, ważnych dla prawidłowego rozwoju i wzrostu młodego organizmu – należą do nich także oligosacharydy. Stanowią trzeci co do ilości stały składnik pokarmu kobiety.
Oligosacharydy m.in. selektywnie odżywiają pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym dziecka, a przez to wspierają rozwój niedoskonałej jeszcze odporności.
Naukowcy NUTRICIA już 24 lata temu pierwszy raz opisali  wyjątkowe oligosacharydy znajdujące się w mleku mamy– dzięki temu udało się opracować unikalną kompozycję krótkołańcuchowych galakto- i długołańcuchowych fruktooligosacharydów (GOS/FOS) w stosunku 9:1.
W 2004 roku eksperci z EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) potwierdzili bezpieczeństwo stosowania oligosacharydów scGOS/IcFOS (9:1).

Mleko mamy to idealna kompozycja różnorodnych składników w odpowiednich ilościach i proporcjach, aby karmiąc piersią kobieta mogła jak najlepiej odpowiadać na potrzeby młodego, rozwijającego się organizmu. Ten idealny pokarm to nie tylko woda, laktoza, białka czy lipidy. To również oligosacharydy mleka kobiecego – wyjątkowo złożone związki, które stanowią trzeci co do ilości stały składnik pokarmu mamy (co jeszcze bardziej wskazuje na jego wyjątkowość, ponieważ w mleku produkowanym przez inne gatunki wykryto zaledwie śladowe ilości oligosacharydów).

A to już wiesz?  Gerber wprowadził tubki pełne owoców

Korzyści wyssane z mlekiem matki

Rolą zawartych w mleku mamy oligosacharydów jest selektywne odżywianie oraz stymulacja wzrostu i aktywności pożytecznych bakterii, które znajdują się w przewodzie pokarmowym niemowlęcia. Dzięki temu wspierają one także rozwój i funkcjonowanie dojrzewającego układu odpornościowego. Co ciekawe, tak jak mleko każdej mamy jest inne, tak kompozycja zawartych w nim oligosacharydów również się różni. Już w latach 90. XX wieku naukowcy zauważyli, że skład oligosacharydów jest uzależniony od predyspozycji genetycznych matki – istnieją cztery profile oligosacharydów bezpośrednio uzależnione od genów kobiety.

To ciekawe!

Nie ma jednego, idealnego wzorca mleka kobiecego. Jego skład różni się między mamami w zależności od wielu czynników – stanu zdrowia, sposobu żywienia, genów czy otaczającego środowiska, a nawet płci dziecka. Mimo to mleko mamy zawsze jest najlepiej dopasowane do potrzeb jej dziecka.

Przełom, który zapoczątkował innowację

Wszystko zaczęło się w 1994 roku, kiedy Zespół Badawczy NUTRICIA jako pierwszy na świecie odkrył, że oligosacharydy w mleku matki są krótko- i długołańcuchowe., które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową i układ odpornościowy dziecka. Dzięki temu już 7 lat później tym samym ekspertom udało się opracować unikalną, opatentowaną mieszankę galakto- i fruktooligosacharydów (GOS/FOS). Stosunek ilościowy cząsteczek tej kompozycji – 9:1 – nie jest przypadkowy. W mleku mamy oligosacharydy krótkołańcuchowe (sc. short chain) i długołańcuchowe (lc. long chain) występują właśnie w takim stosunku. Co ciekawe, jest ich ponad 1000! W 2004 roku eksperci z EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) potwierdzili bezpieczeństwo stosowania oligosacharydów scGOS/IcFOS (9:1).

Więcej informacji o mleku mamy, jego składnikach i właściwościach można znaleźć na stronie www.bebiprogram.pl

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

A to już wiesz?  Ciąża Anny Muchy problemem dla reżyserów

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Ten składnik mleka kobiecego to prawdziwy skarb Dziecko, LIFESTYLE - Mimo że stanowią trzeci co do ilości składnik pokarmu matki, mają nieoceniony wpływ na rozwój niemowlęcia, a odkryto je już wiele lat temu – wiele z nas wciąż o nich nie słyszało.
Hashtagi: #Dziecko #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy